sunnuntai 26. elokuuta 2012

Jälkipuintia

Eilen se päivä koitti, jota kauhun ja innostuksen sekaisin tuntein olin odottanut toukokuulta asti; Helsinki City Triathlon. Lähdin jo aikaisin aamulla fillaroimaan kohti uimastadionia, vaikka oma lähtöni olisi vasta 11:20. Eihän sitä kukaan kestä jännittävää naista pyörimässä nurkissa! Tein siis perheelle palveluksen ja liukenin paikalta. 

Koska olin ensimmäistä kertaa osallistumassa tähän rentohenkiseen tapahtumaan, halusin olla etukäteen näkemässä, missä ja miten vaihdot lajista toiseen tapahtuvat. Ensimmäisinä altaaseen pulahtivat tytöt alle 12 vuotta, joista parhaimmat vetelivät allasta ympäri todellisen uimarin elkein. Osa lähti pyöräosuudelle uimapuku yllään vain laittamalla kypärän päähän ja kengät jalkaan ja säästi näin paljon aikaa vaihtopaikalla. Hyvä idea seuraavaan kertaan! Myös kengänvaihdon juoksuosuuden alussa voi unohtaa ja kannattaa siis polkea juoksulenkkarit jalassa. Itse en voinut tätä vaihtoa tällä kertaa enää perua, sillä pikkuruisilla lukkopolkimilla ei tavalliset lenkkarit kovassa menossa pysy. Pahus! Mutta ei se mitään, pitäähän sitä jotain parannettavaa jäädä seuraavaan kertaan. 

Oma pyörä tulee viedä tarkastukseen noin tuntia ennen oman lähtöryhmän lähtöaikaa. Samalla jätetään järjestäjille pussi, josta löytyvät vaihtovermeet juoksuosuutta varten. Pyörän luokse puolestaan jätetään uinnin jälkeen päälle puettava lisävaatetus sekä kengät, sukat ja kypärä. Tämän jälkeen voikin aloittaa viimeisen vaiheen henkisestä valmistautumisesta koitokseen ja siirtyä kohti pukuhuonetta. Ennen omaa lähtöä on vielä mahdollista lämmitellä uimalihaksia harjoitusaltaassa ja todeta viimeistään tässä vaiheessa, että uintiosuudesta tulee tuskallinen matka. Ainakin allekirjoittaneelle kävi juuri näin. 




Pukuhuoneessa oli mahtava tunnelma! Ylhäällä penkillä seisova, kovaan ääneen huutava nainen kokosi kunkin lähtöryhmän jäsenet numerojärjestykseen ja tsemppasi jokaisen hyvään fiilikseen. Enää ei voinut perääntyä, vaikka hetkellisesti mieli tekikin. Siinä altaalle  kanajonossa astellessa saattoi  hetken kuvitella olevansa suurenkin luokan atleetti matkalla olympiakisojen finaaliin.. Kunnes palasi karuun totuuteen ja epäuskoon siitä, että voimat riittävät kolmeen kierrokseen altaassa, joka kaiken muun  haasteen lisäksi muistuttaa lähinnä ihmiskeittoa. Oli  nimittäin melko tiivis tunnelma. 

Ensimmäinen 100 metrin pituinen kierros altaassa oli yhtä tuskaa. Jäin täydellisesti sumppuun enkä saanut mitään luontevaa rytmiä uintiini. Yleensä niin miellyttävä elementti tuntui suurelta viholliselta ja hetken meinasin jo jättää leikin kesken. Mutta kuin ihmeen kaupalla kauhominen alkoikin alkuhässäkän jälkeen sujua ja pääsin vauhtiin päästyäni jopa ohittelemaan muita ja onnellisesti perille kuivalle maalle. Miten ihanalta maa tuntuikaan jalkojen alla!

Pyöräilyosuuden tiesin jo etukäteen olevan helpoin osuus. Tässä kisassa kierrettiin kaksi 5 kilometrin lenkkiä, joilla oli sekä vauhdikkaita alamäkiä, pari ylämäkeä että tiukkia neulansilmämutkia. Vanha kunnon GT toimi jälleen moitteettomasti koko lenkin, mistä toki kuuluu iso kiitos myös huoltomiehelle, joka vielä aamulla teki pyörälle viimeisen huollon ja koeajon. 




Vaikka pyöräily kulkikin kevyesti, oli jaloille tullut annettua ajellessa sen verran kyytiä, että juoksutaival alkoi tahmeasti. Jalat olivat kuin tukit, mutta onneksi juoksuosuuden alkumatkassa oli leppoisaa tasamaata ja alamäkeä. Matkaan kuului kaksi 1,5 kilometrin pituista kierrosta, joiden loppuosa oli tappavaa ylämäkeä. Toinen kierros, eli viimeiset metrit ennen maaliin tuloa huipentuvat siis kätevästi ylämäkeen,joten vauhdikas loppukiri ja näyttävä maaliintulo jäävät tavoitteeksi ensi vuoteen. 



Tavoiteaikani oli alle tunnin. Ei mitään aikasempaa kokemusta triathlonista, joten ajattelin 300 metrin uintiin, 10 kilometrin pyöräilyyn ja 3 kilometrin juoksuun vaihtoineen kuluvan aikaa ainakin tunnin verran. Seurasin koko suorituksen ajan aikaa omasta Forerunneristani ja olinkin yllättynyt, kun jälkimmäisen juoksukierroksen alkupuolella aikaa oli kulunut vain noin 45  minuuttia! Loppuajakseni tuli 50:15, johon olen erittäin tyytyväinen. Vanha koira voi siis oppia uusia temppuja ja ylittää itsensä. Hyvältähän tämä tuntuu!

Kokonaisuutena Helsinki City Triathlon oli huikean hieno kokemus ja kaikki järjestelyt oli hoidettu kympin arvoisesti. Yleisfiilis oli todella positiivinen ja kaikilla hymy huulessa. Ylivoimaisesti paras tämän suuruusluokan liikuntatapahtuma, mihin olen koskaan osallistunut. Aivan varmasti osallistun ensi vuonna uudelleen, mutta hieman erilaisella harjoitusohjelmalla. Tai siis, nyt ei ollut mitään harjoitusohjelmaa, mutta ensi vuotta silmällä pitäen tulee olemaan. Ja tähän ohjelmaan kuuluu reilusti uintia. 



sunnuntai 19. elokuuta 2012

Hurmaavasta Himmerkistä Syötteen sitkeyskoitokseen

Hetkeksi vielä kesälomalle. Oi mikä ihana ajatus..

Laakerivika pakotti meidät pysähtymään Posion Himmerkissä suunniteltua pidempään. Alun perin oli tarkoitus viettää Posiolla vain yksi yö, mutta loppujen lopuksi hyvä että näin ei käynyt. Laakeri saapui Posiolle pian ja sen vaihtamiseenkaan ei kulunut kuin hetkinen, mutta syyt Himmerkiin jäämiseen olivat aivan muut. Leirintäalueella oli runsaasti fillarointiseuraa perheen juniorille, kelit olivat kauniit ja lämpimät ja paikka jo ennalta tiedetysti hyvä. Sitten viime käynnin lähelle parhaita vaunupaikkoja oli valmistunut uutuuttaan loistava huoltorakennus, joten paikan suosio senkuin kasvanee entisestään. Jo nyt Himmerkissä oli paljon leiriytyjiä, mikä toki lämmittää paikan fanin mieltä kovasti. 




Alun perin oli tarkoitus ajella heti alkuviikosta Iso-Syötteelle ja olla siellä parkissa lauantain maastopyöräkisoihin saakka. Iso-Syötteellä kerrotaan olevan loistavat maastopyöräreitit, joihin oli tarkoitus tutustua. Onneksi kuitenkin puolipakosta jäimme pidemmäksi aikaa Himmerkiin, sillä Iso-Syötteen talvella niin upea caravan-alue oli melko ankea paikka näin kesäaikaan. Maisemat toki ovat upeat ja kelpasihan sitä 10-vuotis hääpäivän kunniaksi kilistellä Iso-Syötteen hotellin maisemaravintolassa. 


Lauantaiaamuna koitti perheen herran totuuden hetki, kun Syöte MTB:n osallistujat kokoontuivat päärinteiden ala-asemalle lähtövalmiiksi. Edessä 60 km rankkaa maastopyöräilyä. Loppuhuipennuksena viimeiset n. 7 km kestävä nousu Iso-Syötteen huipulle, missä maali sijaitsee. 


Oskarin kanssa pyöräilimme letkan perässä ensimmäiset kilometrit Pikku-Syötteen huipulle, josta jatkoimme omia reittejämme. Tarkoituksena oli löytää sellaiset paikat, joissa voimme bongata kilpailijoita maastossa. Erittäin suurpirteistä karttaa kisareitistä seuraamalla löysimme kuin löysimmekin hyvät spotit reitin varrelta ja pääsimme kannustamaan polkijoita. Vaikka Oskarin kannustushuudosta isälleen voikin olla montaa mieltä: "Hyvä isi, sä et oo viiminen!"..



Pojan kanssa ajoimme Syötteen huipulle hieman kisaajia helpompaa, asvalttipäällysteistä, tietä pitkin. Päästyämme huipulle puolen päivän maissa, olivat ensimmäiset 60 km:n ajajat jo tulleet maaliin. Ei voi muuta kuin ihailla tuota raakaa voimaa, jolla herrat ovat polkeneet menemään! 60 km näin vaativassa maastossa alle kolmen tunnin on huikea suoritus. Ja sitten oli vielä niitä hurjia, jotka ohittavat maaliviivan ja lähtevät saman tien toiselle kierrokselle; teepä temppu perässä ja polje 120 km tunturimaastossa yhtä soittoa. 

Kilpailija numero 63 saapui maaliin 4 tuntia 45 minuuttia lähdön jälkeen. Hieno suoritus myös häneltä ja kun omasta kokemuksesta tietää, että ihan helposta hommasta ei ole kyse, on mies olantaputukset ansainnut. Hampaankoloon jäi ainoastaan se, että itse ei ollut mukana polkemassa, mutta ensi vuonna täytyy korjata myös tämä aukko. Oskari on silloin taas vuotta vanhempi ja tähtäänkin hänen kanssaan 30 kilometrin lenkille. Tänä vuonna ajoimme kilpailijoita seuratessamme kaikkiaan 22 km ympäri Iso-Syötteen maastoja, joten kovin montaa kilometriä pidemmälle ei tarvitse jaksaa polkea, jotta on 30 km täynnä. Ensi elokuuta siis odotellessa.


lauantai 18. elokuuta 2012

Pisteet ruotsalaisille. Tässäkin asiassa.

Kesäloman sateisina hetkinä piipahdin muuan kangaskaupassa. Pienessä itä-Suomalaisessa kaupassa, jossa oli aivan ihastuttava kangasvalikoima. Mitään en mennyt ostamaan, mutta kuinka ollakaan muovikassi keikkuen poistuin kaupan ovesta takaisin sateeseen. 

Valikoimissa oli ruotsalaisen Spiran valmistamia kankaita, joissa on ihanaa paitsi kuosi myös laatu. Kankaat ovat suurimmaksi osaksi pellavaa ja kuosit hauskasti retrahtavia. Valinnan vaikeushan siinä tietenkin iski söpöläisten välillä ja lopulta päädyin kahteen sinisävyiseen kankaaseen. Kaihertamaan jäi pallokuvioinen kangas, josta olisi saanut vaikka kesämekon. Ensi kesäksi..

Näistä sitten askaroidaan ainakin tyynynpäällisiä ja jämäpaloista ties mitä inspiraation hedelmiä.