maanantai 16. kesäkuuta 2014

Vieläkö on raparperia

Alkukesän kirpeiden herkkujen kulta-aika taitaa pikkuhiljaa hiipua. Jos pihapiiristä kuitenkin vielä varsia löytyy, niin tässä pari kelpo vinkkiä siihen, mitä rapsusta voi loihtia. 
Raparperipaistos

Vuoan pohjalle:

500 g raparperia paloina
1,5 dl fariini- tai ruokokidesokeria

Pinnalle:

100 g voita tai margariinia
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia

Sekoita raparperipalat ja sokeri keskenään ja levitä seos vuoan pohjalle. Nypi päällisen aineet keskenään ja levitä raparperipalojen päälle. Paista 200 asteessa n. 1/2 tuntia. 

Tarjoa hieman jäähtyneenä vaniljajäätelön kera. 

Kanelinen raparperihillo

1/2 l raparperipaloja

1 dl hillosokeria
1 kanelitanko

Kiehauta ainekset. Keitä, kunnes raparperit hajoavat. Poista lopuksi kanelitanko ja purkita hillo. Nauti jäätelön, rahkan tai jogurtin seurana tai käytä esim. kakun täytteenä. 



Sokerina pohjalla paljastan parhaan rapsuohjeen, jonka tiedän. Tämän olen kirjannut ylös oman äitini reseptikokoelmasta r-hyllyltä. Ohjeen kerrotaan olevan vanha ja juontavan juurensa jo kaukaa äitini lapsuudesta. 

Tässä se tulee. Hieman työläs, mutta palkitsee herkullisuudellaan. 

Vanhanajan hyvä raparperipiiras


Pohja:

200 g voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja
n. 2 rkl kylmää vettä
hiukan suolaa
2 tl sokeria

Täyte: 

1 l raparperipaloja
2 dl sokeria
1 dl rusinoita
1 rkl kanelia
2 rkl vehnäjauhoja
voinokareita

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää rasva nyppimällä. Lisää vettä, jotta taikina pysyy koossa. 

Kaulitse taikina kahdeksi levyksi. Nosta pohjalevy voideltuun piirakkavuokaan, sitten täyte ja lopuksi kaiken päälle kansi. Painele reunat kiinni ja pistele kansi haarukalla. 
Paista 200 asteessa 45 minuuttia - tunti. 
Tarjoa hieman jäähtyneenä vaniljajäätelön kera. 

Jos ei näillä vinkeillä ihastu raparperiin entisestään, niin ei sitten millään. 



Makunautintoja!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti