keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Ärjä - Oulujärven paratiisisaari

Heinäkuu helli lomalaisia, kun suuntasimme venekyydillä kohti Ärjänsaarta. Olimme kuulleet paljon tarinoita hienosta hiekkarantaisesta saaresta Oulujärvessä, mutta emme olleet koskaan siellä vierailleet. Nyt kun viimein saareen menimme, ei tämä varmasti jäänyt viimeiseksi kerraksi! 


Ärjä on UPM Kymmene Oy:n omistama saari, joka toimi aikoinaan Kajaani Oy:n henkilökunnan virkistyspaikkana. Tänä päivänä kuka tahansa voi vuokrata saarella sijaitsevia mökkejä ja viettää paratiisissa vaikka koko kesän. Mökit ovat varsin ihastuttavia, yksinkertaisia asumuksia, joissa pääsee todellisen loman makuun. Mitään nykypäivän mukavuuksia ei ole. Mökkiläisten yhteiskäytössä on myös sauna ja saarella palvelee lisäksi pieni kuppila, josta saa mm. maukkaita donitseja. 

Saarella voi majoittua idyllisissä pikkumökeissä.

Kahvila Ärjän Onni.
Ärjä muistuttaa hienoine hiekkarantoineen ja lyhyine käkkärämäntyineen suuresti Hankoa. Viimeistään siinä vaiheessa kuitenkin muistaa olevansa järven äärellä, kun pulahtaa pehmoiseen järviveteen. Ei suolan makua missään. Järviveden kosketus on niin miellyttävä verrattuna meriveden suolakylpyyn.

Saaren toisella puolella sijaitsee korkea hiekkajyrkänne, mistä saari lienee saanut nimensä. Ärjänne tarkoittaa jyrkkää rinnettä, jyrkännettä. Hiekkajyrkänne laskee jyrkästi kohti järveä ja matka alaspäin taittuukin käden käänteessä. Alhaalla odottaa hieno ranta, mutta paluumatka jyrkänteen laelle onkin melkoista taivallusta jalan alta pakenevaa hiekkaa pitkin. Auringon lämpö selässä ja lämmin hiekka jalkojen alla tekevät kuitenkin myös kapuamishetkestä ihastuttavan. 







Ärjä on kauniina kesäpäivänä erityisen viehkeä paikka, missä saa ajatukset täysin pois arjesta. Kiitokset kutsujille, että pääsimme tutustumaan tähän paratiisiin ja kuten todettua, tulemme käymään täällä toistekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti