tiistai 24. heinäkuuta 2012

Saariselkä - Suoločielgi

Sunnuntai-iltana oli matkaaja mielensä päässä, kun karavaani parkkeerattiin Saariselälle. Hieno aurinkoinen ilta toivotti meidät tervetulleeksi erämaahan ja kävipä illan kuluessa myös kettu tervehtimässä meitä ihan leirin vieressä. Toki myös porot ovat pitäneet meille seuraa sekä onneksi vain muutama hyttynen ja joukkio paarmoja. 

Maanantai oli pyöräilypäivä. Lähtiessä tuuli puhalteli melko navakasti ja viileästi, mutta muutaman sadan metrin jälkeen, Ahopään huippua kohti polkiessa, vilu oli tiessään. Pari kilometriä silkkaa pelkkää nousua kivilouhikossa otti polkijoilta luulot pois heti alkuunsa. Ahopäältä alkoikin vauhdikas alamäki, joka jatkui aina Laanilaan saakka. Savottakahvilan pihassa pieni tauko ja sitten kohti Saariselän keskustaa. Alhaalla kylässä nälkä alkoi hiukan kurnia vatsassa ja päätimmekin syödä lounasta Kaunispään huipulla Huipussa. Muutama kilometri jälleen ylämäkeä pulkkamäen pohjaa pitkin. Välillä meinasi usko loppua, kun yhden nyppylän laelle päästyään edessä oli aina vaan uusi nyppylä, mutta ilmestyihän se Huippukin viimein näkökenttään. Koko retkue saapui hienosti polkemalla paikalle, myös herroista nuorin. Kermainen lohikeitto oli taatusti ansaittu!




Lohisopat vatsassa ja iltajälkiruoaksi Huipusta ostetut donitsit repussa alkoi hurja alamäki kohti Saariselän keskustaa. Alhaalla vertasimme innokkaina, kenen jarrut haisevat eniten ja kenen levyt hehkuvat kuumimpina.. Kotimatkalla vielä vierailu Prospectorin kultakaivoksella, kuukkelien kanssa kuulumisten vaihto ja jälleen Ahopään yli takaisin Kiilopään retkeilykeskukseen. 



Päivän saldo: kolmisenkymmentä kilometriä, josta ehkä kolmasosa nousua, ja viitisen tuntia pyöräilyä erämaassa. Jostain syystä uni maittoi! 


Seuraava päivä oli enemmän tai vähemmän palautumispäivä, minkä äiti ja lapsi viettivät kipuamalla Kiilopään huipulle ja mies lähti etsimään kalavesiä Rajajoosepin seutuvilta. Keli Kiilopäällä oli hieno ja seurasimmekin lapsen kanssa, kuinka sadekuuro ylitti Saariselän kylän ja Kaunispään. Me emme kastuneet; vasta leiriin päästyämme ropisivat ensimmäiset sadepisarat asumuksemme kattoon. 





Illalla vielä Kiilopään kylmäkylpylään uimaan ja savusaunaan. Virkistävä päätös hienolle päivälle. 

Näissä maisemissa mieli lepää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti